Подходы к моделированию кровообращения в организме - С. Г. Карапетян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Проведено математическое моделирование кровообращения в организме на базе установленной новой закономерности движения жидкости в капиллярах. Предложено уравнение этой закономерности, на основе которого получен ряд формул для определения численных значений параметров кровообращения, работы сердца и процесса обмена веществ в организме. Մազանոթներում հեղուկի շարժման նոր օրինաչափության հիման վրա կատարվել է օրգանիզմում արյան շրջանառության մաթեմատիկական մոդելավորում: Առաջարկվել է նշված օրինաչափության հավասարումը, որից ստացված բանաձևերով որոշվել են արյան շրջանառության ցուցանիշների, սրտի աշխատանքի և օրգանիզմում տեղի ունեցող նյութափոխանակման թվական արժեքները: It is carried out mode the mathematical simulation blood circulation in the organism on the base of established new laws governing the motion of liquid in the capillaries. It is proposed the equation of this regularity on bases of which is obtained a number of formulas for determining the numerical values of the parameter of blood circulation, heart work and processes of exchange of substances in the organism.
Keywords: Biology; Biophysics; Ecology