Влияние технологических параметров на синтез L–орнитина - А. А. Варданян; Ф. Н. Тхруни; Ц. Р. Балабекян; А. Е. Агаджанян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Исследовано влияние технологических параметров на биосинтез L-орнитина с использованием штамма-продуцента Corynebacterium glutamicum ЦФ-66, полученного методом химического мутагенеза. Определены оптимальные значения технологических параметров (рН, рО2, t) в различных фазах ферментации. Показано, что отклонение значений от их оптимумов отрицательно сказывается на результатах процесса биосинтеза L-орнитина. Ուսումնասիրվել է տեխնոլոգիական ցուցանիշների ազդեցությունը L-օրնիթինի կենսասինթեզի վրա, օգտագործելով քիմիական մուտագենեզով ստացված Corynebacterium glutamicum ЦФ-66 շտամ-արտադրիչը: Որոշվել են տեխնոլոգիական ցուցանիշների (рН, рО2, t) օպտիմալ արժեքները կենսասինթեզի տարբեր փուլերում: Ցույց է տրվել, որ այդ արժեքների շեղումները օպտիմալից բացասաբար են ազդում L-օրնիթինի կենսասինթեզի արդյունավետության վրա: The effect of technological parameters on the L-ornithine biosynthesis by the Corynebacterium glutamicum ЦФ-66 has been studied. Optimum values of these technological parameters (рН, рО2, t) on different fermentation stages have been determined. Optimum values deviations have a negative effect on the results of the L-ornithine biosynthesis process.
Keywords: Biology; Biochemistry