Интенсивность миграции биогенных элементов в травяных ценозах по высотным поясам горных экосистем - Р. Г. Ревазян; А. Г. Сакоян; Э. А. Сафразбекян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Дана комплексная оценка форм миграции и баланса биогенных элементов в горных экосистемах по высотному диапазону абсолютных высот (1900-3285 м). Показано, что наибольшая трансформация потока веществ в горных экосистемах происходит в почвенно-биотическом блоке лугостепного пояса. Установлен ряд закономерностей, характеризующий специфику биогеохимической цикличности, обладающей различной емкостью и интенсивностью в зависимости от высотных поясов и позволяющей решать не только экологическую, но и задачу повышения первичной биологической продуктивности травяных ценозов. Տրված է լեռնային էկոհամակարգերում ըստ բացարձակ բարձրության սահմանների (1900-3285 մ) կենսածին տարրերի միգրացիայի և հաշվեկշռի ձևերի կոմպլեքս գնահատում: Պարզված է, որ լեռնային էկոհամակարգերում տարրերի հոսքի ամենամեծ տրանսֆորմացիան կատարվում է մարգագետնատափաստանային գոտու հողաբիոտիկ բլոկում: Բացահայտված են մի շարք օրինաչափություններ, որոնք բնութագրում են տարբեր տարողունակությամբ և ինտենսիվությամբ օժտված կենսաերկրաքիմիական ցիկլայնության յուրահատկությունը, կապված բարձր գոտիականության հետ: Այդ օրինաչափությունները թույլ են տալիս լուծել ոչ միայն էկոլոգիական, այլ նաև առաջնային կենսաբանական արդյունավետության բարձրացման խնդիրներ խոտային ցենոզներում: We provided a complex assessment of migration and balance of biogen elements in mountain ecosystems by altitudinal range of absolute height (1900-3285 m). As indicated, maximal transformation of element flow in mountain ecosystems is common to a soil-biotic block of meadow-steppe belt. We established a series of regularities characterizing the specificity of biogeochemical cyclisity which capacity and intensity depends on altitudinal belts. The established regularities allow solving ecological problems and achieving the improvement of primary biological productivity of grasslands.
Keywords: Agriculture; Biology; Biochemistry