Цитогенетическое описание каллусной культуры Nerium oleander - Н. А. Ованесян; М. К. Мкртумян; А. Г. Есаян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Установлено, что митотический индекс полученной на модифицированной среде Мурасиге и Скуга (МС 24) каллусной культуры олеандра Nerium oleander в экспоненциальной фазе роста составляет 0,78 о/оо. Цитогенетическим анализом установлено, что в стационарной фазе роста в каллусных тканях преобладают паренхимные клетки, что дает основание предполагать, что в этой фазе происходит формирование и накопление вторичных метаболитов. Ստացվել է Nerium oleander–ի աճման կայուն ցուցանիշներով օժտված, կալուսային հյուսվածք: Ցույց է տրվել, որ փոփոխված MS 24 միջավայրի վրա կալուսային հյուսվածքի միտոտիկ ինդեքսը աճի էքսպոնենցիալ փուլում կազմում է 0,78 о/оо: Բջջագենետիկական հետազոտությունները ցույց են տվել, որ աճման ստացիոնար փուլում հյուսվածքում գերակշռում են պարենքիմատիկ բջիջները, որը հնարավորություն է տալիս ենթադրել, որ աճման այս փուլում տեղի է ունենում երկրորդային մետաբոլիտների ձևավորում և կուտակում: Stably growing callus culture of Nerium oleander possessing high growth characteristics was obtained. It was shown that mitotic index of callus culture of N. oleander on modified Murashige and Skoog (MS 24) medium in exponential growth phase is 0.78 о/оо. Cytogenetic analysis was shown that in stationary growth phase the parenchyma cells were predominate, which is suggest that in this phase the secondary metabolites are formed and accumulated.
Keywords: Biology; Cell Biology