Токсикологическая характеристика 1,3-дихлорбутена-2 в свете теории структура-биологическая активность - М. С. Мнацаканян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Установлено, что 1,3-дихлорбутен-2 обладает умеренно выраженными токсическими свойствами. По ЛК50 он относится ко II классу опасности, по ЛД50 – к III классу, по зоне острого действия - ко II, по зоне хронического действия – к I, по ПДК в.р.з. - ко II. Причиной выраженного различия в токсичности дихлорбутенов являются различные физико-химические параметры и структурные особенности, в частности, наличие и количество терминальных хлорметильных групп в молекуле, а также место локализации кратной связи и атомов хлора по отношению к кратной связи. Որոշված է, որ 1,3-դիքլորբութեն-2-ը օժտված է չափավոր արտահայտված թունավոր հատկություններով. ըստ միջին մահացու խտության չափանիշի նա պատկանում է վտանգավորության II դասին, ըստ միջին մահացու դոզայի (թունաչափի)` վտանգավորության III դասին, ըստ սուր ազդեցության գոտու` II դասին, ըստ քրոնիկ ազդեցության գոտու` I դասին և ըստ աշխատանքային գոտու օդի սահմանային թույլատրելի խտության ` II դասին: Դիքլորբութենների թունավորության արտահայտված տարբերության պատճառ են հանդիսանում դրանց ֆիզիկաքիմիական հատկությունները և կառուցվածքային առանձնահատկությունները, մասնավորապես, մոլեկուլում թերմինալ քլորմեթիլային խմբերի առկայությունը և քանակը, կրկնակի կապի և քլորի ատոմների տեղաբաշխությունը իրար հանդեպ: Еstablished, that 1,3-dichlorobutene-2 possesses moderate toxic effects. By LC50 it clasifieds as a II class of danger, by LD50 – as a III class, by a range of acute effect – as а II class, by chronic effect area – as а I class, by MPC working air - as a II class of danger. The reason of the expressed difference in toxicity between dichlorobutenes are the various physicochemical parameters and structural features, specifically, presence and quantity of terminal chloromethylic groups in a molecule, as well as a place of localization of multiple bond and atoms of chlorine with respect to multiple bond.
Keywords: Biology; Biochemistry