Противосудорожная и психотропная активность некоторых новых гетероциклических соединений - Пароникян, Р. Г. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Исследованы нейротропные свойства новых шести производных пиримидина и пиридина. Противосудорожное действие изучали по тесту коразоловых судорог, а психотропное – на моделях: “открытое поле”, “вращающегося стержня”, “приподнятый крестообразный лабиринт” и “конфликтная ситуация”. Հետազոտվել են պիրիմիդինի և պիրիդինի նոր 6 ածանցյալների նեյրոտրոպ հատկությունները: Հակացնցումային ազդեցությունն ուսումնասիրվել է կորազոլային ցնցումների թեստի միջոցով, իսկ հոգեմետ ազդեցությունը՝ «բաց դաշտ», «պտտվող առանցք», «բարձրացրած խաչաձև լաբիրինթոս» և «կոնֆլիկտային իրավիճակ» մոդելներով: The neurotropic properties of the new 6 pyrimidine and pyridine derivatives were investigated. The anticonvulsant effect was studied by the test of corazole convulsions, and the psychotropic effect was studied on the models: “open field”, “rotating rod”, “elevated plus-maze” and “conflict situation”.
Keywords: Chemistry; Pharmacy and materia medica