Средства архитектурно-пластической выразительности армянских храмов Украины X-XIX веков - Мария Арсенян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ուկրաինայի տարածքում X-XIX դդ. ժամանակահատվածում կառուցվել են բազմաթիվ ճարտարապետական սրբազան կոթողներ, որոնցից միայն 124 եկեղեցիների, 30 վանքային համալիրների մասին կան տեղեկություններ։ Դրանցից պահպանվել են միայն 26 եկեղեցիներ և 7 վանքեր, որոնցից 9 եկեղեցիներն ու 5 վանքերը՝ փլատակների ձևով։ Այսպիսով, կարելի է պնդել, որ հայկական եկեղեցական ճարտարապետությունը նշանակալի դեր է կատարել Ուկրաինայի ճարտարապետության պատմության մեջ։
Keywords: History; Fine Arts; Architecture