Arm. Kayt Und Hier.-Luv.Gati - W. G. Hambardzumian (Տաթև գիտակրթական համալիր, ՀՀ ԳԱԱ Հ. Աճառյանի անվան լեզվի ինստիտուտ)
Հայ. կաւԹ («կողով, աման և այլն») բառն ունի հնդեվրոպական ծագում: Ելնելով ցեղակից որոշ լեզուների տվյալներից՝ հիեր. լուվ. gati- («քարե գավ. աման»),(նախա) հուն. («պելաագ.»)* k(h)athi - (տարբերակներ* khathi -), կրետամին. ka-ti, հուն. ձևերի ամենա նախնական իմաստներից («առանձնացնել, բաժին հանել, ձեռք բերել, կուտակել և այլն») կարելի է վերականգնել մեկ ընդհանուր նախաձև * gati, որից առաջացած պիտի լինեն ցեղակից լեզուների ձևերը: Армянское слово kait` (корзина, миска и др.) имеет индоевропейское происхождение. Исходя из данных некоторых родственных языков, а именно из форм иер. лув. gati- (" каменный сосуд. миска"), (про)гр. ("пепас1")* k(h)athi- (варианты * kathi-, * khathi-), крито-миной.
Keywords: Language and Literature; Etymology