Влияние общей вертикальной вибрации на уровень потребления кислорода животными - Минасян, С. М.; Геворкян, Э. С.; Адамян, Ц. И.; Гукасян, Л. Э.; Сарксян, С. Г. (Հայաստանի ԳԱԱ)
Ուսումնասիրվել է թթվածնի յուրացման և սուկցինատդեհիդրոգենազի ակտիվության փոփոխությունը տարբեր հաճախությամբ թրթռահարման ազդեցությամբ: Ենթափորձային կենդանիների մոտ թրթռահարման պայմաններում նկատվել է թթվածնի յուրացման փոփոխություն, որի բնույթը և մեծությունը սերտորեն կապված են դինամիկական գործոնի ցուցանիշների հետ: 40 Հց հաճախության թրթռման ազդեցության սկզբնական փուլում (15–30 րոպե) դիտվում է թթվածնի յուրացման ուժեղացում, իսկ երկրորդ փուլում (45–60 րոպե)` նվազում: Համեմատաբար ավելի բարձր հաճախությամբ (80 Հց) թրթռումը նույնպես առաջացնում է թթվածնի յուրացման ուժեղացում և սուկցինատ-դեհիդրոգենազի ակտիվության բարձրացում առաջին 15–30 րոպեներին, իսկ 30–60 րոպեներին՝ նվազում: Երկարատև երկամսյա թրթռահարման դեպքում առաջին 3–4 շաբաթվա ընթացքում դիտվում է թթվածնի յուրացման ուժեղացում (15–30 րոպեներին), իսկ 45-րդ օրից սկսած՝ առնետների մոտ նկատվում է թթվածնի յուրացման և սուկցինատդեհիդրոգենազի ակտիվության նվազում: Թրթռահարման 60-րդ օրը նկատված տեղաշարժերը մոտենում են ելակետային մակարդակին: The importance of the oxygen effect in the mechanism of vibration exposure is presented in this study. We studied the change in oxygen absorption and the activity of succinate dehydrogenase. In response to a vibratory stimulus in experimental animals, a change in the level of oxygen consumed was observed, the nature and magnitude of which were closely related to the parameters of the dynamic factor. In the initial phase (15–30 min) of exposure to a single medium-frequency vibration, intense absorption of oxygen is observed, and in the second phase (45–60 minutes) it decreases. The relatively highfrequency vibration (80 Hz) also caused an increase in oxygen consumption and activity for 30 minutes, and a decrease in 30-60 minutes of vibration. With prolonged exposure to vibration (two months) in the first 3 weeks there was an increase in oxygen consumption during vibration (15–30 min). Starting from the 45th day in rats, a decrease in oxygen consumption and the activity of LDHs was observed and by 60 days it was approaching the initial level.
Keywords: Բժշկագիտություն; Առողջապահություն; Բժշկություն