Воздействие окситоцина на спонтанную электрическую активность овариальной и цервикальной областей маточной трубы крысы - Пилипосян, Т. А. (Հայաստանի ԳԱԱ)
Հետազոտվել է առնետի արգանդի փողերի ձվարանային և ցեռվիկալ շրջանների ինքնաբուխ էլեկտրական ակտիվությունը գործողության պոտենցիալների ձևով ինչպես նորմայում, այնպես էլ օքսիտոցինի ազդեցության պայմաններում: Անցկացվել է ինքնաբուխ էլեկտրական ակտիվության հիմնական բնութագրիչների(գործողության պոտենցիալի ամպլիտուդա, պիկի աճի միջին արագություն, պիկի աճի տևողություն, լայնության կես) արդյունքների մշակում: Արգանդամկանի երկու հետազոտվող շրջաններից մեկը՝ ձվարանային շրջանը, ի տարբերություն ցեռվիկալ շրջանի, բնութագրվում է այնպիսի գործողության պոտենցիալներով, որոնք ունեն բարձր ամպլիտուդա և արագություն: Օքսիտոցինի ազդեցության պայմաններում ակտիվության չափանիշները բոլոր ռիթմածին շրջաններում համաչափ աճում են: Spontaneous bursts of action potentials that occur in the ovarian and cervical uterine horn areas were investigated in non-pregnant rats. Experiments were carried in the normal conditions and under the influence of oxytocin. The main characteristics of pacemaker activity – amplitude of action potentials, rise rate, rise time and half-width of peaks were analyzed. The ovarian horn area was characterized by the high amplitude and firing rate of action potentials. The results obtained show that activity parameters in all rhythmogenic areas increase synchronous under the influence of oxytocin.
Keywords: Physiology