Научный инструментарий реализации целевых эффективных кластерных технологий в АПК - Гусаков, Е. В. (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
В статье раскрывается разработанная автором концептуальная модель формирования кластерной парадигмы в АПК. В данной связи показывается, что кластеры в АПК следует рассматривать в качестве реального инструмента переформатирования пространственной и экономической среды, так как они обладают существенным трансформационным потенциалом для производственного и экономического развития. Также в статье приводится спецификация внешних и внутренних факторов для построения системного плана готовности АПК реализации кластерных технологий и представлена процедурная схема реализации кластерной инициативы и технологии в АПК. Հոդվածում ներկայացված է հայեցակարգային մոդել, որը մշակվել է գյուղատնտեսական ոլորտում կլաստերի հայեցակարգի ձևավորման համար: Ցույց է տրվում, որ ագրոարդյունաբերական համալիրի կլաստերը պետք է համարվի որպես տարածական և տնտեսական միջավայրի վերափոխման իրական գործիք, քանի որ դրանք ունեն արդյունաբերական և տնտեսական զարգացման զգալի փոխակերպման ներուժ: Հոդվածում ներկայացված է նաև արտաքին և ներքին գործոնների հստակեցում` ագրոարդյունաբերական համալիրի կլաստերային տեխնոլոգիաների իրականացման պատրաստվածության համակարգային պլան կազմելու համար, և ներկայացնում է ագրոարդյունաբերական համալիրում կլաստերի նախաձեռնության ու տեխնոլոգիաների իրականացման ընթացակարգային սխեման: The article shows a conceptual model developed by the author of the formation of a cluster paradigm in the agricultural sector. In this regard, it is shown that clusters in the agroindustrial complex should be considered as a real tool for reformatting the spatial and economic environment, since they have a significant transformational potential for industrial and economic development. The article also provides a specification of external and internal factors for building a systematic plan for the readiness of the agro-industrial complex for the implementation of cluster technologies and presents a procedural scheme for implementing the cluster initiative and technology in the agro-industrial complex.
Keywords: Экономика