Ակնարկ միջնադարյան Հայաստանի ճարտարապետաշինարարական հարդարանքի մասին (ըստ Դվինի և Անիի պեղածո նյութերի) - Ժամկոչյան, Աղավնի (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Հայաստանի միջնադարյան կառույցների ճարտարապետական հարդարանքը քաղաքաշինության զարգացման մակարդակի ցուցիչն է: Դվինի և Անիի ճարտարապետական շինությունները հիմնականում զարդարված են գիպսե քանդականախշերով և տերակոտաներով: Դվինի կենտրոնական թաղամասում առանձնանում է կաթողիկոսական ապարանքը՝ թվագրված է X դարով: Միջնաբերդից հայտնաբերվել են պալատական կառույցի բեկորներ, որոնք աչքի են ընկնում գիպսե հարդարանքներով: Архитектурное убранство средневековых сооружений Армении является показателем уровня развития градостроительства. Архитектурные сооружения Двина и Ани в основном декорированы резным штуком и терракотой. The architectural decorations discovered in the medieval capitals of Armenia-Dvin and Anihave been of great importance for the investigation of the urban development of the cities.
Keywords: Archaeology; Architecture