Сравнительный анализ подготовительных этапов осуществления Геноцида армян и Руандийского геноцида - Марукян, Армен (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Հայոց ցեղասպանության և Ռուանդայում կատարված թութսիների ցեղասպանության նախապատրաստական փուլերում նկատվում են ընդհանրություններ, որոնք պայմանավորված էին հանցավոր իշխանությունների կողմից հատուկ կառույցների, ռազմականացված ոչ կանոնավոր կազմավորումների ստեղծմով, որոնց վրա դրված էր զոհ-խմբերի զանգվածային ջարդերը և էթնիկ զտումները համակարգելու գործառույթը: Այս ընդհանրություններից բացի, բնական է, որ երկու ցեղասպանությունների նախապատրաստական փուլերում առկա են նաև տարբերություններ, որոնք բխում են այդ հանցավոր պետությունների՝ Օսմանյան կայսրության և Ռուանդայի քաղաքական համակարգերի և քաղաքական մշակույթների առանձնահատկություններից: Преступные режимы младотурок в Османской империи и власти ху-ту в Руанде тщательно готовились к запланированным ими геноцидам, поэтому в центре их внимания был именно подготовительный этап этих преступлений, которым была обусловлена эффективность осуществления данных преступных действий. Исходя из этого, данными режимами на подготовительном этапе были созданы особые структуры – иррегулярные военизированные формирования, которым предстояло координировать процесс массовых погромов и этнических чисток в отношении будущих жертв. В этом отношении в подготовительных этапах Геноцида армян и Руандийского геноцида наблюдается очень много общего. In the preparatory stages of the Armenian Genocide and the Tutsi Genocide committed in Rwanda, there are similarities. They are conditioned by the creation of special structures, irregularly militarized formations by the criminal authorities, which were tasked with coordinating the process of massacres and ethnic cleansing of the victim-groups. In addition to the generalities, it is natural that in the preparatory stages of the two genocides there are also differences related to the peculiarities of the two criminal states, the Ottoman Empire, the political system of Rwanda, and the political culture.
Keywords: История; Геноцид армян