Алкилирование фенола галогеналканами в условиях межфазного катализа и в системе N-метилморфолин N-оксид/вода - А. Г. Асратян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Показано, что алкилирование фенола галогеналканами можно проводить в водно-щелочной среде в присутствии N-метилморфолин N-оксида. Такая методика алкилирования фенола в сравнении с МФК позволяет селективно провести О-алкилирование. Анализ конформаций продуктов реакции с E/Z 1,3-дихлорбут-2-енами показал, что образуется только E-изомер. It has been shown that the alkylation of phenol with haloalkanes can be carried out in an aqueous-alkaline medium in the presence of N-methylmorpholine N-oxide. This method of phenol alkylation in comparison with the interphase catalysis (IPC) allows to selectively conduct O-alkylation. Ցույց է տրվել, որ ֆենոլի ալկիլացումը հալոգենալկաններով հնարավոր է իրականացնել ջրահիմնային միջավայրում N-մեթիլմորֆոլին-N-օքսիդի առկայությամբ: ՄՖԿ-ի պայմաններում ֆենոլի ալկիլացման համեմատ այս եղանակի կիրառումը հնարավորություն է ընձեռում ընտրողաբար իրականացնել Օ-ալկիլացում:
Keywords: Chemistry; Organic Chemistry