Synthesis and antibacterial properties of new sulfonamides based on substituted arylalkyl-, 1,4-benzodioxan-2-alkyl-, isochroman-1-methylamines and 6,7-dimethoxy-1-methyl-1,2,3,4-tetrahydroisoquinoline - Aghekyan, A. A.; S. O. Vartanyan; A. S. Avakyan; Sargsyan, A. B.; H. M. Stepanyan; R. V. Paronikyan; R. E. Muradyan (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
The reaction of arylcyclopentyl(tetrahydropyranyl)methyl-, 1,4-benzodioxan-2-yl-methyl (ethyl)-, isochroman-1-methylamines and 6,7-dimethoxy-1-methyl-1,2,3,4-tetrahydro-isoquinoline with phenylsulfo- and tosylchlorides afforded the corresponding substituted sulfonamides. The antibacterial activity of synthesized compounds was investigated. Տեղակալված սուլֆոնամիդների շարքում կառուցվածք-կենսաբանական ակտիվություն կապի որոշակի օրինաչափություններ բացահայտելու համար սինթեզվել են նոր միացություններ տեղակալված արիլալկիլ- և հետերիլ ֆրագմենտներով: Փոխազդեցության մեջ են դրվել բենզոլսուլֆոքլորիդը և տոզիլքլորիդը արիլցիկլոպենտիլ-/կամ տետրահիդրոպիրանիլ/մեթիլամինների, 1,4-բենզոդիօքսան-2-մեթիլ/կամ էթիլ/-, իզոքրոման-1-մեթիլամինների, ինչպես նաև 6,7-դիմեթօքսի-1-մեթիլ-1,2,3,4-տետրահիդրոիզոքինոլինի հետ, որի արդյունքում ստացվել են նպատակային սուլֆոնամիդներ: Ուսումնասիրվել են սինթեզված միացությունների հակաբակտերիալ հատկությունները: С целью выявления определенных закономерностей связи "структура–биологическая активность" в ряду замещенных сульфонамидов нами предпринят синтез новых соединений, содержащих арилалкильные и гетерильные фрагменты. Для этого взаимодействием бензолсульфохлорида и тозилхлорида с арилциклопентил (или тетрагидропиранил) метиламинами и (1,4-бензодиоксан-2-ил)-метил(или этил)-, изохроман-1-метиламинами, а также с 6,7-диметокси-1-метил-1,2,3,4-тетра-гидроизохинолином синтезированы соответствующие целевые вещества. Изучены антибактериальные свойства полученных соединений.
Keywords: Biochemistry; Organic Chemistry