Образование ассоциатов хлорофилла в растворах ацетона и этанола - С. А. Апоян; А. М. Оганисян; С. М. Вардапетян; Г. Ф. Мкртчян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Изучено изменение удельной электропроводности и относительной вязкости хлорофилла и его производных в зависимости от концентрации хлорофилла. При высокой концентрации хлорофилла наблюдается отклонение от прямолинейности, обусловленнoе образованием ассоциатов. Двух- и трехмерные проекции флюоресценции хлорофилла доказывают наличие ассоциатов в концентрированных растворах хлорофилла. В зависимости от природы растворителя ассоциаты образуются при разных концентрациях хлорофилла. Աշխատանքում ուսումնասիրված է սպանախից էքստրակցված քլորոֆիլի և նրա ածանցյալների տեսակարար էլեկտրահաղորդականության և հարաբերական մածուցիկության կախվածությունը: Ցույց է տրված, որ դրանք քլորոֆիլի բարձր կոնցենտրացիայի դեպքում շեղվում են ուղղագծությունից, որը, ըստ քլորոֆիլի ֆլուորեսցենցիայի 2D և 3D պրոեկցիաների, պայմանավորված է ասոցիատների առաջացումով: Լուծույթներում էլեկտրահաղորդականության և մածուցիկության փոփոխությունը սկսվում է քլորոֆիլի այն կոնցենտրացիայից, որից սկսած նկատվում է ֆլուորեսցենցիայի մարումը: Կախված լուծիչի բնույթից, ասոցիատները առաջանում են քլորոֆիլի տարբեր կոնցենտրացիաներում: The changes in the specific electrical conductivity and the relative viscosity of chlorophyll and its derivatives were studied. It was shown that the electrical conductivity and viscosity depends on the concentration of chlorophyll. At a high concentration of chlorophyll, a deviation from straightness is observed, which is due to the formation of associations. 2D and 3D projections of fluorescence of chlorophyll prove the presence of associations. The changes in electrical conductivity, viscosity and fluorescence quenching start at the same concentration of chlorophyll in a solution. Depending on the nature of the solvent, associations are formed at different concentrations of chlorophyll.
Keywords: Physical Chemistry