Асимметрический синтез (S)-β-(4-(β-фенэтил)-3-бутил-5-тиоксо-1,2,4-триазол-1-ил)-α-аланина - А. М. Симонян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Осуществлен эффективный асимметрический синтез (S)-β-(4-(β-фенэтил)-3-бутил-5-тиоксо-1,2,4-триазол-1-ил)-α-аланина путем нуклеофильного присоединения 4-фенэтил-3-тио-5-бутил-1,2,4-триазола к электрофильной С=С связи дегидроаланина в NiII-комплексе его основания Шиффа с хиральным вспомогательным реагентом (S)-2-N-(N'-бензилпролил)амино-бензофеноном (BPB) или его модифицированным аналогом (S)-2-N-[N'-(2-хлорбензил пролил]аминобензофенононом (2-СBPB). После разложения смеси диастереомерных комплексов продуктов нуклеофильного присоединения была выделена целевая гетероциклически замещенная оптически активная небелковая аминокислота с высокой энантиомерной чистотой (ее > 98%). Իրականացվել է (S)-2-N-(N'-բենզիլպրոլիլ)ամինաբենզոֆենոն քիրալային օժանդակ ռեագենտի և նրա մոդիֆիկացված նմանակի՝ (S)-2-N-[N'-(2-քլորբենզիլ)-պրոլիլ]ամինաբենզոֆենոնի հետ դեհիդրոալանինի առաջացրած Շիֆի հիմքերի նիկելային կոմպլեքսների C=C կապին 4-ֆենէթիլ-3-թիո-5-բուտիլ-1,2,4-տրիազոլի ասիմետրիկ միացման ռեակցիան: Արդյունքում սինթեզվել է (S)-α-ալանինի գրականության մեջ չնկարագրված նոր հետերոցիկլիկ տեղակալված նմանակ՝ (S)-β-[4-(β-ֆենէթիլ)-3-բուտիլ-5-թիօկսո-1,2,4-տրիազոլ-1-իլ] -a-ալանին 98%-ից բարձր էնանթիոմերային մաքրությամբ: Ցույց է տրվել, որ դեհիդրոալանինի մոդիֆիկացված կոմպլեքսի կիրառման դեպքում նկատվում է սինթեզի ստերեոսելեկտիվության համեմատական աճ: The efficient asymmetric synthesis of (S)-β-[4-(β-phenethyl)-3-butyl-5-thioxo-1,2,4-triazol-1-yl]-α-alanine through the nucleophilic addition of 4-phenethyl-3-thio-5- butyl-1,2,4-triazole to the electrophilic C=C bond of dehydroalanine in Nill complex of Shiff’s base with chiral auxiliary (S)-2-N-(N'-benzylprolyl)aminobenzophenone or its chiral analog (S)-2-N-(N'-2 chlorobenzylprolyl) aminobenzophenone was carried out. As a result the target heterocyclic substituted analog of alanine not described in literature has been synthesised with high optical purity (ee > 98%). The comparative growth of the synthesis stereoselectivity in case of using modified complex of dehydroalanine was observed.
Keywords: Biochemistry; Organic Chemistry