Феноменологические характеристики прерывистых пламен водород-кислородных смесей с добавками SO2 - А. А. Арутюнян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
В работе изучены характеристические особенности "прерывистых пламен" водород-кислородных смесей, содержащих добавки SO2. Установлено, что частота и интенсивность вспышек, характеризующие прерывистые пламена, зависят не только от таких параметров, как давление реагирующей смеси и температура, но и от скорости прохождения реагирующей смеси через реактор. Установлено также, что при определенных скоростях газового потока прерывистые пламена характеризуются последовательным чередованием вспышек с бóльшей и меньшей интенсивностью. Сделано заключение, что наблюдаемые феноменологические характеристики прерывистых пламен являются следствием влияния химического превращения SO2 на цепную реакцию окисления водорода. Աշխատանքում ուսումնասիրվել են SO2-ի հավելում պարունակող ջրածնաթթվածնային խառնուրդների ընդհատվող բոցերի բնութագրիչ առանձնահատկությունները: Հաստատվել է, որ ընդհատվող բոցերի լուսարձակումների հաճախականությունն ու ինտենսիվությունը կախված են ոչ միայն այնպիսի պարամետրերից, ինչպիսիք են ռեագիրող խառնուրդի ճնշումն ու ջերմաստիճանը, այլև վերջինիս ռեակտորով անցման արագությունից` կոնտակտի ժամանակից: Հաստատվել է նաև, որ ընդհատվող բոցերը գազային հոսքի որոշակի արագությունների դեպքում բնութագրվում են մեծ և փոքր ինտենսիվություն ունեցող լուսարձակումների հաջորդական հերթականությամբ: Արվել է եզրակացություն, որ ընդհատվող բոցերի դիտարկվող ֆենոմենոլոգիական կախվածությունները հանդիսանում են ջրածնի օքսիդացման շղթայական ռեակցիայի վրա SO2-ի քիմիական փոխակերպման ազդեցության հետևանք: The paper deals with the characteristic features of "intermittent flames" of oxyhydrogen mixtures containing additives of SO2. It is defined that the frequency and intensity of light flashes characterizing the intermittent flames depend not only on the parameters like the pressure and temperature of the reagent mixture, but the velocity of its flow through the reactor – contact time. It is also stated that at certain velocities of the gas flow, the intermittent flames are characterized by the successive light flashes of greater and lesser intensity. Thus, it is cօncluded that the observed phenomenological dependecies are considered to be the result of SO2 chemical conversion effect on the chain reaction of the hydrogen oxidation.
Keywords: Physical Chemistry