Гетероциклические соединения с узловым атомом азота. Синтез 2-стирилпроизводных пиридо[1,2-a]пиримидина - Г. Т. Гукасян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Синтезированы новые 2-[(E)-(2-арилвинил)]-4Н-пиридо[1,2-a] пиримидин-4-оны. Показано, что взаимодействие 2-метил-4Н-пиридо[1,2-a]пиримидин-4-она с рядом ароматических альдегидов с электроноотрицательными группами в кольце в метаноле в присутствии метилата натрия приводит к образованию соответствующих 2-(2-арилвинил)производных с хорошими выходами. Изучены антибактериальные свойства новых производных бициклической гетероциклической системы с узловым атомом азота в отношении грамположительных и грамотрицательных бактерий. Строение синтезированных соединений подтверждено данными ИК и ЯМР 1H спектроскопии. Սինթեզվել են նոր 4H-պիրիդո[1,2-a] պիրիմիդին-4-ոնի 2-(2-արիլվինիլ)ածանցյալներ: Ցույց է տրվել, որ 2-մեթիլ-4H-պիրիդո[1,2-a]պիրիմիդին-4-ոնի փոխազդեցությունը մի շարք արոմատիկ ալդեհիդների հետ օղակում էլեկտրոնոակցեպտոր խմբերի ներկայությամբ, մեթանոլի միջավայրում, նատրիումի մեթիլատի ներկայությամբ բերում է բարձր ելքերով համապատասխան 2-(2-արիլվինիլ)ածանցյալների առաջացման: Ուսումնասիրվել են հանգուցային ազոտի ատոմ պարունակող բիցիկլիկ հետերոցիկլիկ համակարգի նոր ածանցիալների հակաբակտերիալ հատկությունները՝ գրամդրական և գրամ-բացասական բակտերիաների նկատմամբ: Սինթեզված միացություների կառուցվածքը ապացուցվել է ըստ սպեկտրալ տվյալների: New 2-(2-arylvinyl) derivatives of 4H-pyrido[1,2-a] pyrimidin-4-ones were synthe-sized. It was shown that the interaction of 2-methyl-4H-pyrido[1,2-a] pyrimidin-4-one with a number of aromatic aldehydes with electron-negative groups in the ring in methanol in the presence of sodium methoxide gave the corresponding 2-(2-arylvinyl) derivatives in good yields. The antibacterial properties of the new derivatives of a bicyclic heterocyclic system with a nodal nitrogen atom against gram-positive and gram-negative bacteria have been studied. The structure of the synthesized compounds is proved on the basis of spectroscopic data.
Keywords: Biochemistry; Organic Chemistry