Spectral study of DMSO interaction with manganese porphyrin nitrosyl - G. G. Martirosyan; T. S. Kurtikyan (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Five coordinate manganese(II) porphyrin nitrosyls, in its sublimed layers, show two (NO) bands in room temperature IR spectra, assigned earlier to the linear and bent Mn-NO isomers. The interaction of the dimethylsulfoxide (DMSO) donor ligand with the sublimed layers of manganese(II) porphyrin nitrosyl complex Mn(TPP)(NO) (TPP is meso-tetraphenyl-porphyrinato dianion) was studied using electronic and infrared absorption spectroscopy. Մանգան(II) պորֆիրինի սուբլիմված թաղանթների 5-կոորդինացված նիտրոզիլային կոմպլեքսները սենյակային ջերմաստիճաններում ինֆրակարմիր սպեկտրերում ցուցաբերում են կոորդինացված NO-ի երկու կլանման շերտեր, որոնք ավելի վաղ վերագրվել են Mn-NO ֆրագմենտի գծային և թեք կառուցվածքներին: Դիմեթիլսուլֆօքսիդի (DMSO) փոխազդեցությունը մանգան պորֆիրինի նիտրոզիլային կոմպլեքսների Mn(II)(TPP) (NO) (TPP – մեզո-տետրաֆենիլպորֆիրինատո դիանիոն) սուբլիմված թաղանթների հետ ուսումնասիրվել է էլեկտրոնային և ինֆրակարմիր սպեկտրալ եղանակներով: Пятикоординированные нитрозильные комплексы сублимированных слоев порфиринатов Mn(II) проявляют в ИК-спектрах при комнат-ной температуре две полосы координированного NO. Эти полосы были отнесены ранее к линейной и изогнутой структуре фрагмента Mn-NO. Взаимодействие DMSO с сублимированными слоями нитрозильного комплекса порфирина Mn(II)(TPP)(NO) (TРP–мезо-тетрафенилпорфиринато дианион) исследовано с использованием электронной и инфра-красной спектроскопии.
Keywords: Physical Chemistry