Фотохромные стекла на основе оксифторидной системы B2O3 -Al2O3-LiF - А. Б. Матевосян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Исследованы диаграммы стеклообразования и плавкости системы B2O3-Al2O3-LiF для разработки фотохромных стекол и стеклокристаллических материалов. Методами электронной микроскопии и ДТА исследованы структурные особенности стекол, содержащих два стеклообразователя, область метастабильного фазового разделения системы. Ֆոտոքրոմային ապակիների և ապակեբյուրեղային նյութերի մշակման համար ուսումնասիրված են B2O3–Al2O3–LiF համակարգի ապակեգոյացման և հալման դիագրամները: Էլեկտրոնային միկրոսկոպիայի և ԴԹԱ եղանակներով հետազոտվել են երկու ապակեգոյացնող օքսիդներ պարունակող ապակիների կառուցվածքային առանձնահատկությունները, համակարգի մետաստաբիլ ֆազային բաժանման տիրույթը: The charts of glass formation and fusibility for the B2O3–Al2O3–LiF system have been investigated for the development of photochromic glasses and glass crystalline materials. The structural features of glasses containing two glass-former, the range of the metastable phase separation of the system have been investigated by the methods of electronic microscopy and DTA.
Keywords: Analytic Chemistry