Сравнительный анализ антирадикальной активности флавоноидных компонентов соцветий бессмертника красноватого, плодов расторопши пятнистой и маклюры оранжевой - Г. С. Ананикян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Целью данной работы являлось сравнительное изучение антирадикальной активности флавоноидных компонентов соцветий бессмертника красноватого, плодов расторопши пятнистой и маклюры оранжевой спектрофотометрическим методом с применением свободного радикала -2,2-дифенил-1-пикрилгидразила. Показано, что пренилированный изофлавон - помиферин, полученный из маклюры оранжевой, и его смесь с другим пренилированным изофлавоном - осаином, имеют более выраженную антирадикальную активность, чем остальные исследуемые образцы. Աշխատանքի նպատակն էր համեմատել մակլուրա նարնջագույնի և կաթնափուշ պուտավորի պտուղների, ինչպես նաև անթառամ կարմրավունի ծաղկազամբյուղների ֆլավոնոիդային բաղադրիչների հակառադիկալային ակտիվությունը: Հետազոտությունները իրականացվել են սպեկտրոֆոտոմետրիկ եղանակով, որպես ազատ ռադիկալ օգտագործվել է 2,2-դիֆենիլ-1-պիկրիլհիդրազիլը: Արդյունքում ցույց է տրվել, որ պրենիլացված իզոֆլավոն պոմիֆերինը և դրա խառնուրդը մակլուրայի պտղի կազմի մեջ մտնող այլ պրենիլացված իզոֆլավոն օսաինի հետ ցուցաբերում են ավելի բարձր հակառադիկալային ակտիվություն, քան մնացած ուսումնասիրված բոլոր օրինակները։ The aim of this work was a comparative investigation of antiradical activity of flavonoidal components of Maclura pomifera, Silybum marianum fruits and Helichrysum rubicundum flowers. The comparation was realized by spectrophotometric method, as free radical 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) was used. It is shown that prenyl isoflavone pomiferin and its mixture with other isoflavone osain have better antiradical activity than other studied samples.
Keywords: Քիմիա