Синтез (Z)-4-(4-(4,6-дифенокси-1,3,5-триазин-2-илокси) бен-зилиден)- 2-фенилоксазол-5(4H)-она - Г. Т. Гукасян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Исследована возможность синтеза 4-(4-(4,6-дифенокси-1,3,5-триазин-2-илокси)бензил-иден)-2-фенилоксазол-5(4Н)-она взаимодействием гиппуровой кислоты и 4-(4,6-дифенокси-1,3,5-триазин-2-илокси)бензальдегида в условиях реакции Эрленмейера. Нагревание реакционной смеси осуществлялось микроволновым облучением. Варьировались температура и время проведения синтеза. В качестве катализаторов процесса применялись ацетаты натрия, кобальта, цинка, а также окись цинка. Установлено, что с наилучшим выходом целевой окса-золон получается при 100ºС в течение 30 мин в присутствии ацетата натрия. Ուսումնասիրվել է (Z)-4-(4-(4,6-դիֆենօքսի-1,3,5-տրիազին-2-իլօքսի)բենզիլիդեն-2-ֆենիլօքսազոլ-5(4H)-ի սինթեզի հնարավորությունը հիպուրաթթվի և 4-(4,6-դիֆենօք-սի-1,3,5-տրիազին-2-իլօքսի)բենզալդեհիդի փոխազդեցությամբ՝ Էրլենմեյերի ռեակցիայի պայմաններում: Ռեակցիոն խառնուդի տաքացումը իրականցվել է միկրոալիքային ճա-ռագայթմամբ: Փոփոխվել են սինթեզի իրականացման ջերմաստիճանը և տևողությունը: Որպես կատալիզատոր օգտագործվել են նատրիումի, կոբալտի և ցինկի ացետատները, ինչպես նաև ցինկի օքսիդը: Հաստատվել է, որ նպատակային օքսազոլոնի առավել բարձր ելք ստացվում է 100ºC-ում 30 րոպեի ընթացքում նատրիումի ացետատի ներկայությամբ: The synthesis of (Z)-4-(4-(4,6-diphenoxy-1,3,5-triazin-2-yloxy)benzylidene)-2-phenyloxazol-5(4H)-one has been studied by the interaction of hippuric acid with 4-(4,6-diphenoxy-1,3,5-triazine-2-yloxy)benzaldehyde in Erlenmeyer’s reaction conditions. The heating of the reaction mixture was carried out by microwave irradiation. The temperature and the time of the synthesis were varied. As the catalysts of the process sodium acetate, cobalt acetate, zinc acetate and zinc oxide were used. It has been found that the best yield of the target oxazolone is obtained at 100ºC for 30 min in the presence of sodium acetate.
Keywords: Biochemistry; Organic Chemistry