Нанесение наночастиц CuO на твердые носители химическим транспортом и их антибактериальная активность - Г. Л. Григорян; А. А. Бегларян; А. Б. Арутюнян; А. О. Петросян; М. П. Саргсян; К. М. Григорян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Предлагается доступный и эффективный способ нанесения наночастиц оксида меди (II) на поверхность твердых носителей (силикагель, кварцевое стекло) с применением низкотемпературного химического транспорта вещества парами пероксида водорода. Электронно-микроскопическими исследованиями поверхности образцов и энергодисперсионным рентгеновским микроанализом установлено наличие осажденных при комнатной температуре наночастиц CuO с характерным размером, меняющимся в пределах 30-150 нм. Նյութերի ցածրջերմաստիճանային քիմիական տեղափոխության ռեակցիաները (ՔՏՌ) հնարավորություն են ընձեռնում պինդ կրիչների մակերևույթները պատել արժեքավոր հատկություններ դրսևորող նյութերով: Ցածր ջերմաստիճաններում նյութի արդյունավետ տեղափոխություն նկատվում է անցումային մետաղների օքսիդների և աղերի դեպքում` որպես տեղափոխող նյութ օգտագործելով գազային ջրածնի պերօքսիդ: Ներկա աշխատանքում կվարցի մանրահատիկների վրա ցածրջերմաստիճանային ՔՏՌ միջոցով նստեցվել է պղնձի երկարժեք օքսիդի նանոմասնիկներ և ջրային միջավայրում ուսում-նասիրվել ստացված նմուշի ակտիվությունը կոլիֆորմային բակտերիաների նկատմամբ: Կենսաբանական հետազոտությունների արդյունքում բացահայտվել է, որ ուժեղ մանրէասպան հատկություններ դրսևորվում են քվարցի հատիկների վրա նստեցված նանոմասնիկները: Նմուշների էլեկտրոնամանրադիտակային և էներգադիսպերսային ռենտգենյան միկրոանալիզի ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ առավել ակտիվ մանրէասպան հատկություններ դրսևորվում են կրիչի մակերևույթին 48 ժ տևողությամբ նստեցված մասնիկների դեպքում, որոնց չափերը եղել են 30–150 նմ: Low-temperature chemical transport reactions (ChTR) enable to cover the surface of solid carriers by substances with valuable properties. Efficient transport of substances at low temperatures was observed in cases of oxides and salts of transition metals using hydrogen peroxide as a transporting agent. In the present research nanoparticles of CuO were deposited on the surface of quartz powders by the method of low-temperature ChTR and antibacterial activity of the obtained samples was tested against coliform bacteria. It was established by biological studies that nanoparticles deposited on the surface of quartz powders showed high antibacterial activity. Electron microscopic and energy dispersive X-ray analyses of the obtained samples have shown that particles deposited on the surface of quartz during 48 hours and having sizes from 30 to 150 nm exhibit the best disinfecting effect.
Keywords: Physical Chemistry