Сравнительное исследование влияния наноразмерных аморфных и кристаллических добавок MoO2 на адгезионные свойства различных полимерных нанокомпозитов - Р. Т. Малхасян; Ю. К. Кабалян; С. Л. Григорян; Н. Р. Малхасян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Представлены результаты использования наноаморфных оксидов МоО2 с размером зерна 2-4.5 нм для создания полимерных адгезивных нанокомпозитов на основе хлоропренового каучука. Исследования проводились в сравнении с полимерными нанокомпозитами, полученными с помощью аналогичных по составу и размеру, но нанокристаллических добавок МоО2, вводимых в ту же полимерную матрицу каучука. Ներկայացված է 2-4.5 նմ հատիկի մեծությամբ նանոմորֆ MoO2 օքսիդի ազդեցությունը քլորոպրենային կաուչուկի հիման վրա ստեղծված պոլիմերային ադգեզիվ նանոկոմպոզիտների ստեղծման գործընթացի վրա: Ուսումնասիրությունները կատարվել են նույն բաղադրության, մորֆոլոգիայի և չափերի նանոբյուրեղային MoO2 լցոնիչների ազդեցության հետ համեմատության մեջ: Ցույց է տրվել, որ նանոմորֆ MoO2 օքսիդի մինչև 5-7% փոքր քանակների լցոնումը բերում է ելային պոլիմերային կոմպոզիտի զգալի ամրացման (6-7 անգամ), իսկ նանոբյուրեղային լցոնիչի համեմատ ամրությունը ավելանում է մինչև 9 անգամ: This paper presents the results of the use of nanoamorphous MoO2 with a grain size of 2-4.5 nm to create adhesive polymer nanocomposites based on chloroprene rubber. Research was conducted in comparison with polymer nanocomposites obtained by nanocrystalline MoO2 additives, similar by composition and size, introduced into the same polymeric rubber matrix. Investigations have shown that in all cases small addition of nanoamorphous MoO2 up to 5-7% resulted in a significant increase in the strength of the adhesive composition as compared with the initial adhesive composition (6-7 times),and compared with similar nanocrystalline MoO2 additives the adhesive strength in some cases increased nine-fold.
Keywords: Polymeric Chemistry