Синтез и антихолинэстеразная активность диалкиламиноалкиламидов N-бензоил-α,β-дегидродипептидов - В. О. Топузян; З. Г. Алебян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Осуществлен синтез диалкиламиноалкиламидов N-бензоил-α,β-дегидродипептидов и их четвертичных аммониевых солей, а также описаны физико-химические характеристики синте-зированных веществ. Изучено их взаимодействие с эритроцитарной ацетилхолинэстеразой (АХЭ) и плазменной бутирилхолинэстеразой (БуХЭ) человека. Իրականացվել է N-բենզոիլ-α,β-դեհիդրոդիպեպտիդների դիալկիլամինոալկիլամիդների, նրանց չորրորդային ամոնիումային աղերի սինթեզը։ Բերված են միացությունների փոխազդեցության արդյունքները մարդու էրիթրոցիտային ացետիլխոլինէսթերազի (ԱԽԷ) և պլազմային բուտիրիլխոլինէսթերազի (ԲուԽԷ) հետ։ Dialkylaminoalkyl amides of N-benzoyl-α,β-dehydrodipeptides and their quaternary ammonium salts have been synthesized. The interaction of synthesized compounds with human erythrocytic acetylcholinesterase (AChE) and plasmic butyrylcholinesterase (BuChE) has been studied.
Keywords: Biochemistry; Organic Chemistry