Флаволигнаны расторопши Арцаха - Г. С. Ананикян; В. А. Мнацаканян; Г. А. Паносян; С. А. Саргисян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Из плодов лиловоцветковой разновидности расторопши пятнистой [Sylibum marianum (L.) Gaertn.], собранных на территории Арцаха, выделена (с выходом 2.89%) смесь флаволигнанов, изучением которой методами тонкослойной и колоночной хроматографии, а также ЯМР-спектроскопии установлена принадлежность данной разновидности расторопши пятнистой к силидианиновой хеморасе. Արցախի Ննգի գյուղի շրջակայքից հավաքված կարմրամանուշակագույն ծաղիկներով կաթնափուշ պուտավորի պտուղներից ստացվել է սիլիմարինը՝ ֆլավոլիգնանների խառնուրդը (ելքը 2.89%)։ Անջատվել և ուսումնասիրվել են սիլիմարինի հիմնական 6 գործող նյութերից երկուսը՝ սիլիբին և սիլիդիանին ֆլավոլիգնանները։ Այս տարատեսակը կարելի է որակավորել որպես կաթնափուշ պուտավորի սիլիդիանինային քեմոռասային պատկանող տարատեսակ։ From fruits of milk thistle (Silybum Marianum L. Gaertn.) with violet coloured flowers, that was gathered from Artsakh, was separated Silymarin: a mixture of flavolignanes (yield 2.89%). Mixture was investigated using methods of thin layer chromatography, column chromatography and NMR spectral analysis. Two of six general components of Silymarin-Silybin and Silydianin were isolated and investigated. As a result it was discovered that this variation of the plant could be ranged as a silydianin hemo race of milk thistle.
Keywords: Physical Chemistry