Синтез 5-(4-хлор)- и (4-метил)фенилзамещенных тиено[2,3-d]пиримидин-4-онов - А. А. Ованнисян; Л. А. Аристакесян; Г. С. Меликян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Получены 5-(4-хлор)- и 5-(4-метил)фенилзамещенные тиено[2,3-d]пиримидин-4-оны с различными заместителями в положении N3 пиридинового кольца взаимодействием енаминов 4-(4-хлор)- и 4-(4-метил)фенилзамещенных тиофенов Гевальда с первичными алифатически-ми замещенными аминами. Выявлено нетривиальное протекание реакции конденсации с ани-лином в среде ледяной уксусной кислоты. 4-(4Քլոր)- և 4-(4-մեթիլ)Ֆենիլտեղակալված Գեվալդի թիոֆենների հիման վրա սինթեզված ենամինները , փոխազդելով առաջնային ալիֆատիկ տեղակալված ամինների հետ, առաջացնում են 5-(4-քլոր)- և (4-մեթիլ)ֆենիլտեղակալված թիենո [2,3-d] պիրիմիդին-4-ոններ բազմատեսակ N3 տեղակալիչներով։ Դիտվել է անիլինի հետ սառցային քացախաթթվի միջավայրում տարվող կոնդենսման ռեակցիայի ոչ նախատեսված ընթացքը։ 5-(4-Chloro)- and 5-(4-methyl)phenyl substituted thieno[2,3-d]pyrimidin-4-ones with various substituents in position N3 of the pyridine ring were obtained by interaction of the synthesized enamines of 4-(4-chloro)- and 4-(4-methyl)phenyl substituted Gewald’s thiophenes with primary aliphatic substituted amines. Unusual flow of the condensation reaction with aniline in glacial acetic acid medium was detected.
Keywords: Biochemistry; Organic Chemistry