Синтез 2-[2,2-диметил-4-(3-трифторметилфенил) тетрагидропиран-4-ил]этиламинов и изучение антибактериальной активности их оксалатов - Н. С. Арутюнян; Л. А. Акопян; О. А. Папоян; Р. В. Пароникян; Г. М. Степанян; Г. А. Паносян; Г. А. Геворгян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Конденсацией этилового эфира циано(2,2-диметилтетрагидропиран-4-илиден)уксусной кислоты с 3-трифторметилфенилмагнийбромидом синтезирован этиловый эфир циано[2,2-диметил-4-(3-трифторметилфенил)тетрагидропиран-4-ил]уксусной кислоты, декарбэтоксилирование которого приводит к соответствующему нитрилу. Ցիան(2,2-դիմեթիլտետրահիդրոպիրան-4-իլիդեն)քացախաթթվի էթիլ էսթերի փոխազդեցությամբ ստացվել է ցիան[2,2-դիմեթիլ-4-(3-տրիֆտորմեթիլֆենիլ)տետրահիդրոպիրան-4-իլ] քացախաթթվի էթիլ էսթերը,որի դեկարբէթօքսիլացմամբ սինթեզվել է համապատասխան նիտրիլը, որի հիմնային հիդրոլիզը բերում է [2,2-դիմեթիլ-4-(3-տրիֆտորմեթիլֆենիլ)տետրահիդրոպիրան-4-իլ]քացախաթթվի։ By condensation o f cyano(2,2-dimethyltetrahydropyran-4-yliden)acetic acid ethyl ester with 3-trifluoromethylphenylmagnesiumbromide cyano[2,2-dimethyl-4-(3-trifluoromethylphenyl)-tetrahydropyran-4-yl] acetic acid ethyl ester was obtained; then by means of decarbethoxylation of the latter the corresponding nitrile was synthesized.
Keywords: Organic Chemistry