Синтез ряда четвертичных аммониевых солей функционально замещенных 3-(2-бромацетил)-(5H)-фуран-2-онов и их антихолинэстеразная активность - Л. Х. Галстян; К. С. Аветисян; В. С. Арутюнян; З. Г. Алебян; В. О. Топузян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
На базе функционально замещенных 3-(2-бромацетил)-(5Н)-фуран-2-онов синтезирован ряд четвертичных аммониевых солей и изучена их ингибирующая активность по отношению к ацетил- и бутирилхолинэстеразам (АХЭ и БуХЭ). Ֆունկցիոնալ տեղակալված 3-(2-բրոմացետիլ)-(5H)-ֆուրան-2-ոնների բազայի վրա սինթեզվել են մի շարք չորրորդային ամոնիումային աղեր։ Ուսումնասիրվել են վերջիններիս հակախոլինէսթերազային ակտիվությունը մարդու էրիտրոցիտային ացետիլխոլինէսթերազայի(ԱԽԷ)և պլազմայի բուտիրիլխոլինէսթերազայի(ԲուԽԷ)հանդեպ։ The synthesis of a number of quaternary salts 1-(2-oxo-2-(4,5,5-trimethyl-2-oxo-2,5-dihydrofuran-3-yl)ethyl-, 1-(2-(4-methyl-2-oxo-1-oxaspiro[4.5]dec-3-en-3-yl)-2-oxoethyl)pyridinium bromides and N-(2-hydroxyethyl)-N,N-dimethyl-2-oxo-2-(4,5,5- trimethyl-2-oxo-2,5-dihydrofuran-3 -yl)ethanaminium and -2-(4-methyl-2-oxo-1 - oxaspiro[4.5]dec-3-en-3-yl)-2-oxoethanaminium bromides, on the basis of 3-(2-bromo- acetyl)-(5.ff)-furan-2-ones was carried out.
Keywords: Organic Chemistry