Влияние никотиновой кислоты на процесс вязкого течения водного раствора цетилпиридиний бромида - М. Л. Лачинян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Методом вискозиметрии изучены закономерности вязкого течения водных растворов системы цетилпиридиний бромид (ЦПБ) – никотиновая кислота (НК) при различных концентрациях компонентов и разных температурах. Рассчитан коэффициент уравнения Джонса и Дола, характеризующий взаимо- действие растворенных ионов с растворителем, а также термодинамические параметры активации для вязкого течения. Установлено, что НК по отношению к воде проявляет структуроразрушающий эффект. Մածուցիկաչափման եղանակով որոշվել է ցետիլպիրիդինիումի բրոմիդ–նիկոտինա- թթու համակարգի ջրային լուծույթների մածուցիկահոսման օրինաչափությունները բաղադրիչների տարբեր կոնցենտրացիաների և տարբեր ջերմաստիճանների պայմաններում: Հաշվարկվել են լուծույթում գտնվող իոնների միջև և այդ իոնների ու լուծիչի փոխազդեցությունը բնութագրող Ջոնս-Դոլի հավասարման հաստատունները և մածուցիկահոսման գործընթացի ակտիվացման թերմոդինամիկական պարամետրերը: Հաստատված է, որ նիկոտինաթթուն ջրի նկատմամբ ցուցաբերում է կառուցվածքաքանդող ազդեցություն: The relative viscosity of cetylpyridinium bromide-nicotinic acid-water systems was determined by viscometric method at different concentrations of components and at different temperatures. Systems, which contain surfactants and vitamin, are considered to be biological models. The detailed study of such systems makes possible to discover the character of intermolecular interactions between molecules of components and a solvent.
Keywords: Physical Chemistry