Синтез новых производных 2-гетерилпирролидинкарбонитрилов - С. П. Гаспарян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Осуществлен синтез новых производных 1-бензил-2-(1H-3-индолил)- и 1-арил-2-(5-метил-2- фурил)-5-оксо-2-пирролидинкарбонитрилов по ранее разработанной нами методике – внутримолекулярной циклизацией производных 2-индолил- и 2-фурил-α-аминонитрилов в условиях МФК. В качестве межфазного катализатора использован хлорид триэтилбензиламмония (ТЭБА). 1-Բենզիլ-2-(1H-3-ինդոլիլ)- և 1-արիլ-2-(5-մեթիլ-2-ֆուրիլ)-5-օքսո-2- պիրոլիդինկարբոնիտրիլների նոր ածանցյալներ սինթեզելու նպատակով մեր կողմից մշակվել է նրանց ստացման մատչելի եղանակ, որը կայանում է համապատասխան 2-ինդոլիլ- և 2-ֆուրիլ-(-ամինոնիտրիլների ածանցյալների ստացման և միջֆազային կատալիզի պայմաններում ներմոլեկուլային ցիկլացման մեջ: Որպես միջֆազային կատալիզատոր օգտագործվել է տրիէթիլբենզիլամոնիումի քլորիդը (ՏԷԲԱ): On the basis of the developed method the synthesis of new analogs of 1-benzyl-2- (1H-3-indolyl)- and 1-aryl-2-(5-methyl-2-furyl)-5-oxo-2-pyrrolidinecarbonitrile was carried out, that lies in the synthesis of corresponding derivatives of 2-indolyl- и 2-furyl- α-aminonitrile and intramolecular cyclization under phase transfer catalyzes conditions. As a phase transfer catalyst triethylbenzylammonium chloride (TEBA) was used.
Keywords: Organic Chemistry