Гетероциклизация триэтиламмониевой соли [2-(толуол-4- сульфониламино)-этил]-дитиокарбаминовой кислоты - Р. С. Акопян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Изучено взаимодействие триэтиламмониевой соли [2-(толуол-4-сульфониламино)-этил]-дитиокарбаминовой кислоты с акрилонитрилом. Установлено, что при комнатной температуре в водной среде акрилонитрил не вступает в реакцию, а происходит гидролиз указанной соли, сопровождающийся выделением сероводорода и гетероциклизацией с образованием 1-(толуол-4-сульфонил)-имидазолидин-2-тиона. Ուսումնասիրվել է [2-(տոլուոլ-4-սուլֆոնիլամինա)-էթիլ] -դիթիոկարբամինաթթվի տրիէթիլամինային աղի փոխազդեցությունը ակրիլոնիտրիլի հետ: Հաստատվել է, որ սենյակային ջերմաստիճանում ջրային միջավայրում ակրիլոնիտրիլը չի ռեակցում, այլ ընթանում է նշված աղի հիդրոլիզ, ծծմբաջրածնի անջատում և հետերոցիկլում, որի արդյունքում գոյանում է 1-(տոլուոլ-4-սուլֆոնիլ)-իմիդազոլիդին-2-թիոն: The interaction of [2-(toluene 4-sulfonylamino)-ethyl]-dithiocarbamic acid triethylamine salt with acrylonitrile was studied. It is established that at room temperature in the aqueous medium acrylonitrile does not react, but hydrolysis of this salt, isolation of hydrogen sulfide and further heterocyclization occur with 1-(toluene-4- sulfonyl)-imidazolidin-2-thione formation.
Keywords: Organic Chemistry