Синтез новых 2,4,5- и 2,4,6-замещенных пиримидинов - А. А. Арутюнян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Осуществлен синтез новых 2,4,5- и 2,4,6-замещенных пиримидинов – аналогов противоракового препарата Bayer DG 428. Алкилированием 2-тио-5- и 6-метилурацилов нитрофенил- и п-фторфенилалкилгалогенидами получены соответствующие 2-аралкилтио-3,4-дигидро-4-оксо-5- и 6-метилпиримидины, кото- рые действием хлорокиси фосфора переведены в 4-хлорпроизводные и далее реакцией с различными аминами – в целевые 4-аминопиримидины. Իրականացվել է հակաուռուցքային պրեպարատ Bayer DG 428 ածանցյալներ հանդիսացող 2,4,5- և 2,4,6-եռտեղակալված նոր պիրիմիդինների սինթեզ: 2-Թիո-5- և 6-մեթիլուրացիլները նիտրոֆենիլալկիլհալոգենիդներով ալկիլացնելիս ստացվել են համապատասխան 2-արիլթիո-4- օքսո-5- և 6-մեթիլպիրիմիդիններ, որոնք ֆոսֆորի օքսիքլորիդի ազդեցությամբ վերածվել են 4-հալոգենածանցյալների և ապա նպատակային 4-ամինոտեղակալված պիրիմիդինների: Synthesis of the new 2,4,5- and 2,4,6-substituted pyrimidines known antitumor compound Bayer 428 analogs has been realized. By alkylation of 2-thio-5- and 6-methyl uracils with 3-(4-nitrophenyl)propyl bromide, 4-methoxy-3-nitro-benzylchloride and 4-fluorobenzyl chloride, corresponding 2-aralkylthiosubstituted 5- and 6-methyl uracils have been obtained.
Keywords: Organic Chemistry