Кинетика тепловыделения при высокотемпературном азотировании тантала - Ц. А. Адамян; А. А. Чатилян; С. Л. Харатян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Методом измерения скорости химического тепловыделения исследована кинетика процесса азотирования тантала на ранних этапах взаимодействия в температурном диапазоне 1500-2400oC и при давлении газообразного азота P=50-600 Торр. Выявлено, что при Т=1500-2000оC и временах реагирования менее 0.2 с нитридные фазы не образуются, а химическое тепловыделение обусловлено растворением азота в тантале. Էլեկտրաթերմոգրաֆիական մեթոդով ուսումնասիրվել է տանտալի բարձրջերմաստիճանային ազոտացման կինետիկան սկսած ամենավաղ փուլերից (~5 մվ) T=1500-2400oC ջերմաստիճանային տիրույթում և գազային ազոտի P=50-600 Տորր ճնշման պայմաններում: Բացահայտվել է, որ 1500-2000օC ջերմաստիճանային միջակայքում պրոցեսի սկզբնական տիրույթում (t ≤ 0.2 վրկ) քիմիական ջերմանջատումը հիմնականում պայմանավորված է տանտալում ազոտի պինդ լուծույթի առաջացմամբ: In the work tantalum nitridation kinetics at very initial stages (from ~5 ms) was investigated within the temperature range 1500-2400oC under the nitrogen pressure PN2=50-600 Torr by the electrothermographical method. It was found out that at T=1500-2000oC and early stages (t ≤ 0.2 sec) of interaction of tantalum with nitrogen chemical heat release was mainly caused by dissolution of nitrogen in tantalum metal.
Keywords: Physical Chemistry