Синтез новых N-замещенных 1-фенил-1-циклопентилметиламинов - А. А. Агекян; Г. Г. Мкрян; А. С. Цатинян; О. С. Норавян; Т. Г. Гукасян; Э. А. Ширинян; Э. А. Маркарян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Взаимодействием фенилциклопентилметиламина с нитро-, ди- или триалкоксибензальдегидами синтезированы основания Шиффа. Последние восстановлены боргидридом натрия до соответствующих аминов, на основе которых получены 1,1,3-тризамещенные тиомочевины. Изучены биологические свойства всех синтезированных соединений. Ֆենիլցիկլոպենտիլամինի և նիտրո-, դի- կամ տրիալկօքսիբենզալդեհիդների փոխազդեցությամբ սինթեզվել են Շիֆֆի հիմքեր, որոնք նատրիումի բորհիդրիդով վերականգնվել են մինչև համապատասխան ամիններ: Վերջիններիս հիման վրա ստացվել են թիոմիզանյութի 1,1,3,-եռտեղակալված ածանցյալներ: Ուսումնասիրվել են սինթեզված նյութերի կենսաբանական ակտիվությունը: The reaction of phenylcyclopenthylmethylamine with mono-, di- and trisubstituted benzaldehydes is realized. By the hydrogenation of resulting Shiff's bases with sodium borohydride appropriate secondary benzylamines are obtained. The interaction of the latter with phenylisothiocyanates leads to trisubstituted thioureas. The results of biological activity of all synthesized compounds are discussed.
Keywords: Organic Chemistry