Сравнительная характеристика трифенилметановых красителей как реагентов для экстракционно-абсорбциометрического определения кадмия - Ж. М. Арстамян; С. В. Мкртчян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Спектрофотометрическим методом изучены взаимодействие и экстракция кадмия (II) с трифенилметановыми красителями: кристаллическим фиолетовым, малахитовым зеленым, бриллиантовым зеленым, метиловым зеленым и фуксином. Изучено влияние природы реагента, галогенид-иона, органического растворителя. Հետազոտված է կադմիումի(II) փոխազդեցությունը տրիֆենիլմեթանային շարքի ներկանյութեր` բյուրեղային մանուշակագույնի (ԲՄ), մալաքիտային կանաչի (ՄԿ), շողակնյա կանաչի (ՇԿ), մեթիլկանաչի (ՄեԿ), ֆուքսինի (Ֆ) հետ: Ցույց է տրված ներկանյութի, հալոգեն-իոնի, օրգանական լուծիչի բնույթի և այլ գործոնների ազդեցությունը իոնական ասոցիատների լուծահանման ընթացքի վրա: The interaction and solvent extraction of cadmium (II) with 5 triphenylmethane dyes (TPMD) have been studied spectrophotometricaly. The effect of the nature of the reagent, halide ion, organic solvent and other factors on the extraction has been studied.
Keywords: Analytic Chemistry