BaO–B2O3–2AlF3.3LaF3 համակարգի ապակեգոյացման տիրույթի, ապակիների և նրանց հիման վրա ստացված ապակեբյուրեղային նյութերի կառուցվածքային և էլեկտրական հատկությունների ուսումնասիրությունը - Կ. Ա. Նալբանդյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ուսումնասիրվել է BaO–B2O3–2AlF3.3LaF3 համակարգի ապակեգոյացման տիրույթը: Դիֆերենցիալ ջերմային և ռենտգենաֆազային անալիզների միջոցով կառուցվել է նշված համակարգի վիճակի դիագրամը: Իրականացվել է ապակիների ուղղորդված մոնոֆազային բյուրեղացում: ՈՒսումնասիրվել են սինթեզված ապակիների և նրանց հիման վրա ստացված ապակեբյուրեղային նյութերի դիէլեկտրիկ հատկությունները ջերմաստիճանային լայն տիրույթում: Պարզվել է, որ ստացված ապակեբյուրեղային նյութերը առանձնանում են բևեռային կառուցվածքով և վառ արտահայտված սեգնետոէլեկտրական հատկություններով: Впервые исследована область стеклообразования системы BaO-B2O3-AlF3/LaF3, выявлена зависимость физико-химических свойств полученных стекол от их состава. Методами ДТА и РФА построена диаграмма состояния вышеуказанной системы. Установлено, что в результате кристаллизации стекол образуются конгруэнтно-плавящиеся кристаллические оксифторидные соединения как в трехкомпонентной, так и в двухкомпонентной системах. Из полученных соединений BaLa2 [AlB3O5/F2]2F5 проявляет ярко выраженные сегнетоэлектрические свойства, имеет полярную структуру и своими физико-химическими свойствами близко к минералу стилвеллита. We have investigated the glass-forming region of BaO–B2O3–AlF3/LaF3 system. The dependence of the physico-chemical properties on composition of the obtained glasses has been revealed. The state diagram of this system has been built by means of DTA and X-ray phase analysis. The crystalline oxifluoride congruent melted compounds are formed in both ternary and binary systems, as a result of the crystallization of glasses. From a number of obtained compounds, the BaLa2[AlB3O5/F2]2F5 shows excellent ferroelectric properties and has a structure and physico-chemical properties close to the stillwellite mineral.
Keywords: Inorganic Chemistry