Синтез и некоторые превращения 3-(фуран-2-ил)-4-метил- пентиламина - Р. А. Акопян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
С целью изучения биологической активности фуранов, содержащих в третьем положении боковой цепи аминогруппу, разработаны методы их получения. Из этилового эфира фурфурилиденциануксусной кислоты реакцией с изопропилмагнийбромидом получен этиловый эфир 2-циано-3-(фуран-2-ил)-4-метилпентановой кислоты, декарбэтоксили- рование которого привело к нитрилу 3-(фуран-2-ил)-4-метилпентановой кислоты. Ֆուրֆուրիլիդենցիանքացախաթթվի էթիլէսթերից, իզոպրոպիլբրոմիդից ստացված Գրինյարի ազդանյութի միջոցով ստացվել է 2-ցիան-3-(ֆուրան-2-իլ)-4-մեթիլպենտանաթթվի էթիլէսթեր, որի դեկարբէթօքսիլացումից հետո ստացվել է 3-(ֆուրան-2-իլ)-4-մեթիլպենտանանիտրիլ, որը եթերի միջավայրում լիթիումի ալյումինահիդրիդով վերականգնելիս վերածվում է համապատասխան ամինի` 3-(ֆուրան-2-իլ)-4-մեթիլպեն-տիլամինի: From ethyl ether of furfurylidene cyanacetic acid and isopropyl bromide obtained by Grignard reagent ethyl 2-cyano-3-(furan-2-yl)-4-methylpentanoic ester is produced. Its decarbethoxylation results in 3-(furan-2-yl)-4-methylpentanonitrile.
Keywords: Organic Chemistry