Хиральные анионные комплексы Co(III) как стереоиндукторы при катализе реакций асимметрического генерирования C-C связей - А. С. Сагиян; А. Ф. Мкртчян; Т. В. Скрупская; В. И. Малеев; Т. Ф. Савельева; К. В. Акопян; Г. Ц. Овсепян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Синтезирован ряд октаэдрических анионных комплексов Co III на основе оптически активных аминокислот, содержащих катионы натрия и лития в качестве противоионов. Комплексы использовались в качестве хиральных катализаторов в реакциях присоединения триметилсилилцианида к альдегидам. Изучено влияние модификации структуры хирального аниона на энантиоселективность катализа. Oպտիկապես ակտիվ ամինաթթուների հիման վրա սինթեզվել են մի շարք անիոնային կոմպլեքսներ (CoIII), որոնք պարունակում են նատրիումի և լիթիումի հակաիոններ արտաքին շերտում: Ստացված միացություններն օգտագործվել են որպես կատալիզատորներ տրիմեթիլցիանիդն ալդեհիդին ասիմետրիկ միացման ռեակցիաներոմ: Ուսումնասիրվել է մոդիֆիկացման կառուցվածքի ազդեցությունը խիրալային անիոնի էնանթիոսելեկտիվության վրա: The octahedral anionic complexes Co(III) were synthesized on the basis of optically active amino acids, containing lithium and sodium cations as antiions. These compounds were tested as chiral catalysts in the asymmetric addition reaction of trimethylsilylcyanide to aldehydes. The influence of modification of chiral anionic structure on the enantioselectivity of catalysis was studied.
Keywords: Organic Chemistry