Синтез этилового эфира N-(1-метил-3-фенилпропил)-β-аланина и его некоторых N-замещенных производных - А. П. Микаелян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
С целью получения N-замещенных производных этилового эфира N-(1-метил-3-фенилпропил)-β-аланина конденсацией этилового эфира N-(1-метил-3-фенилпропил)-β-аланина с ароматическими оксиранами в изопропиловом спирте в присутствии каталитических количеств воды, а также с ацетилхлоридом и акрилонитрилом в бензоле получены соответствующие соединения. Արոմատիկ օքսիրանների հետ իզոպրոպիլ սպիրտի միջավայրում կատալիտիկ քանակությամբ ջրի առկայությամբ N-(1-մեթիլ-3-ֆենիլպրոպիլ)-β-ալանինի, ինչպես նաև ացետիլքլորիդի և ակրիլոնիտրիլի հետ բենզոլի միջավայրում նրա կոնդենսացմամբ ստացվել են համապատասխան N-տեղակալված ածանցյալներ: Ուսումնասիրված է ելանյութերի քանակական հարաբերության ազդեցությունը օքսիրանային օղակի լրիվ ճեղքման վրա: By condensation of N-(1-methyl-3-phenylpropyl)-β-alanine with aromatic oxiranes in isopropyl alcohol in the presence of catalytic amounts of water, as well as with acetyl chloride and acrylonitrile in benzene were obtained corresponding N-substituted derivatives. The effect of the proportion of starting materials on full disclosure of the oxirane ring has been studied.
Keywords: Organic Chemistry