Возбужденные частицы в химических цепных газофазных процессах - Г. Н. Саргсян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Изучены макрокинетические особенности механизма взаимодействия молибдена с кремнием в существенно неизотермических условиях на уровне одиночной частицы металла, покрытой слоем кремния (диффузионная пара Mo/Si). Исследования проводились в температурноgвременной области развития процесса (Т=1000-1600 оС, t=0.01-3 с), сопоставимой с условиями синтеза дисилицида молибдена в режиме горения. Ուսումնասիրվել են քիմիական ջերմանջատման կինետիկան և սիլիցիդային ֆազերի առաջացման օրինաչափությունները Mo/Si դիֆուզիոն զույգում` կախված սիլիցիումի շերտի հաստությունից (δSi=0.01÷1 մկմ) և տաքացման արագությունից (Vտ=(4÷75). 10 3 o /վրկ): Փորձանմուշները գծային օրենքով տաքացվել են ուղղակիորեն հաստատուն էլեկտրական հոսանքով մինչև 1600 oC, այնուհետև ջերմաստիճանը պահվել է հաստատուն: The heat release, as well as phase and microstructure formation laws for Mo-Si system at non-isothermal annealing of micro- and nanoscale Si/Mo diffusion couple were investigated within the temperature range 1000-1600 o C, modeling the molybdenum silicides synthesis in SHS waves.
Keywords: Physical Chemistry