Исследование адсорбции оксида серы природными цеолитами Армении - Ф. А. Григорян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Изучена адсорбция сернистого ангидрида на природном и модифицированном морденитах Ширакского месторождения. Из экспериментальных данных вычислены теплота адсорбции и предельный объем адсорбционного пространства. Показано, что природные и модифицированные мордениты Ширака являются эффективными адсорбентами для поглощения SO2 из отходящих газов. Հայաստանում հայտնաբերվել են ցեոլիտացված տուֆերի խոշոր պաշարներ Շիրակում (մոտ 70% մորդենիտ) կանխատեսվող 900 մլն տոննա պաշարով: Փորձարարական տվյալներից հաշվված են ադսորբցիայի ջերմությունը, ադսորբցիոն տարածության սահմանային ծավալը: Ցույց է տրված, որ Շիրակի բնական և մոդիֆիկացված մորդենիտը հանդիսանում է հեռացող գազերից SO2-ի կլանման էֆեկտիվ ադսորբենտ: Large zeolite tuff deposits (with 70% mordenite content) are discovered in Shirak region, Armenia, with 900 million tons prognostic volume. Adsorption of the sulfur anhydride on the natural and modified mordenite deposit of Shirak is investigated in this work. Heats of adsorption and border volume of adsorption space are determined experimentally. As it was shown, naturally occurring and modified mordenites of Shirak could proof effective for SO2 adsorption from exhaust gases.
Keywords: Inorganic Chemistry