Синтез и некоторые химические превращения бициклических соединений, содержащих конденсированные бутанолидное и оксирановое кольца - А. А. Аветисян; Г. Г. Токмаджян; Л. В. Карапетян; Л. С. Балаян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Осуществлен синтез систем, содержащих конденсированные γ-бутанолидное и оксирановое кольца, взаимодействием 2-функционально замещенныx 3-метил-4,4-диметил(пентаметилен)-2-бутен-4-олидов с 10% пероксидом водорода в условияx межфазного катализа. Изучено поведение синтезированныx соединений в присутствии концентрированной и разбавленной соляной кислоты при нагревании. 2-Ֆունկցիոնալ տեղակալված 3-մեթիլ-4,4-դիմեթիլ(պենտամեթիլեն)-2-բուտեն-4- օլիդների և 10%-անոց ջրածնի պերօքսիդի փոխազդեցությամբ միջֆազային կատալիզի պայմաններում սինթեզվել են կոնդենսացված օքսիրանային օղակ պարունակող բիցիկլիկ y-բուտանոլիդներ: Ուսումնասիրվել է սինթեզված միացությունների վարքը խիտ և նոսր աղաթթվի ներկայությամբ տաքացնելիս: 2-Functionalized 2-buten-4-olides are known to be reactivity compounds. They are convenient substrates for the preparation of butyrolactone biologically active derivatives on the base of reactions both to the double bond and functionally groups and by cleavage of the butenolide ring.
Keywords: Organic Chemistry