Изучение алкилирования 3,4-циклотриметиленпиразолона-5 - А. А. Аветисян; Л. А. Хачатрян; Р. Ф. Папоян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Осуществлено алкилирование 3.4-циклотриметиленпиразолона-5 (1) различными алкилгалогенидами в щелочной среде. Показано, что независимо от природы алкилирующего агента основными продуктами первичного алкилирования являются N(2)-алкилпроизводные 2a-6a, а при их дальнейшем алкилировании образуются продукты О-алкилирования 2б-6б. Իրականացվել է 3.4-ցիկլոտրիմեթիլենպիրազալոն-5-ի (1) ալկիլացում հիմնային միջավայրում, որպես ալկիլացնող ագենտ օգտագործելով զանազան ալկիլհալոգենիդներ: Ցույց է տրվել, որ 1-ի առաջնային ալկիլացման հիմնական արգասիք են հանդիսանում նրա N(2)-ալկիլածանցյալները, որոնց հետագա ալկիլացումը 55-70%-անոց ելքով բերում է նաև Օ-ալկիլացված ածանցյալների առաջացմանը: The alkylation of 3.4-cyclotrimethylenpyrazolone-5 with different alkyl halides in alkaline solution was carried out. It is shown that irrespective of the alkylating agent the major products of the initial alkylation are N(2)-alkyl derivatives, and in case of their further alkylation the products of O-alkylation are obtained in 55-70% yield.
Keywords: Organic Chemistry