Синтез и ИК-спектроскопическое исследование системы Pt/SiO2 в процессе гидрогенолиза н-гептана - Г. Г. Григорян; Г. Р. Оганнисян; Н. О. Зулумян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Синтезированы Pt/SiO2 катализаторы и исследована их каталитическая активность в процессе гидрогенолиза n- гептана. Показано, что катализатор, синтезированный на основе силикагеля, полученного золь-гель методом из серпентинита, обработанного соляной кислотой, проявляет более высокую активность по сравнению с силикагелями, полученными из жидкого стекла и серпентинита, обработанного серной кислотой, а также высокую селективность в процессе изомеризации n-гептана (~90%). Սինթեզվել են Pt/SiO2 կատալիզատորներ և ուսումնասիրվել է նրանց կատալիտիկ ակտիվությունը ն-հեպտանի հիդրոգենոլիզի պրոցեսում: Ցույց է տվել, որ սերպենտինիտից զոլ-ժել մեթոդով աղաթթվային մշակմամբ ստացված սիլիկաժելի հիման վրա սինթեզված կատալիզատորը ցուցաբերում է ավելի բարձր ակտիվություն համեմատած հեղուկ ապակուց և սերպենտինիտից ծծմբաթթվային մշակմամբ ստացված սիլիկաժելերի, ինչպես նաև բարձր ընտրողականություն ն6հեպտանի իզոմերման պրոցեսում (~90%): Pt/SiO2 catalysts were synthesized and their catalytic activity in hydrogenolysis process of nheptane was investigated. It has been shown that the silica based catalysts obtained from serpentinite treated by HCl (sol-gel method) exhibit higher activity in comparison with silica obtained from liquid glass and silica obtained from serpentinite treated by H2SO4. These catalysts possess higher selectivity in isomerization process of n-heptanes (~90%).
Keywords: Physical Chemistry