Низкотемпературный химический перенос соединений цинка с помощью паров воды - Г. Л. Григорян; А. А. Бегларян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Впервые показано, что с помощью паров воды происходит низкотемпературный химический перенос соединений ZnO и ZnS. Процесс изучен в потоке инертного газа при атмосферном давлении. Показано, что перенос наблюдается начиная с комнатной температуры. Кривая температурной зависимости скорости переноса для обоих соединений проходит через максимум. Առաջին անգամ ցույց է տրվել, որ ջրի գոլորշու միջոցով տեղի է ունենում ZnO-ի և ZnS-ի ցածրջերմաստիճանային քիմիական տեղափոխություն: Պրոցեսն ուսումնասիրվել է մթնոլորտային ճնշման պայմաններում` իներտ գազի միջավայրում: Ցույց է տրվել, որ տեղափոխություն տեղի է ունենում սկսած սենյակային ջերմաստիճանից: For the first time it was shown that with the help of water vapors a low-temperature chemical transportation of ZnO and ZnS compounds takes place. The process was investigated at atmospheric pressure in an inert gas. It is shown, that transportation is observed starting from the room temperature. The temperature dependence curve of transportation rate for both compounds passes through the maximum.
Keywords: Physical Chemistry