Десульфуризация сульфидов меди и молибдена (Cu2S и MoS2) в присутствии неорганического окислителя - Е. Г. Григорьян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Дифференциально-термическим методом изучены процессы десульфуризации сульфидов меди и молибдена в присутствии неорганических окислителей – нитратов калия и аммония, в атмосфере азота. Показано, что процесс десульфуризации Cu2S и МоS2 в присутствии нитрата калия экзотермичен, а в качестве продуктов, кроме оксидов серусодержащего металла, образуется только растворимый в воде сульфат калия, легко удаляемый промыванием продуктов. Из-за низкой температуры разложения нитрат аммония не способен осуществить процесс десульфуризации. Օգտագործելով դիֆերենցիալ-ջերմային անալիզի մեթոդը, ուսումնասիրվել են պղնձի և մոլիբդենի սուլֆիդների (Cu2S և MoS2) ծծմբազրկման պրոցեսները անօրգանական օքսիդիչների ներկայությամբ: Ցույց է տրվել, որ կալիումի նիտրատի ներկայությամբ Cu2S-ի և MoS2-ի ծծմբազրկման պրոցեսներն ունեն էկզոթերմ բնույթ: Ծծմբազրկման արդյունքում, բացի պղնձի և մոլիբդենի օքսիդներից, առաջանում է միայն ջրում լուծելի կալիումի սուլֆատ: Տաքացման արագությունների հետազոտված տիրույթում (2.5620 oC/րոպե) ամոնիումի նիտրատը ընդունակ չէ իրականացնելու Cu2S և MoS2 ծծմբազրկումը, ինչը պայմանավորված է ամոնիումի նիտրատի քայքայման ցածր ջերմաստիճանով Cu2S и МоS2 ծծմբազրկումը, ինչը պայմանավորված է ամոնիումի նիտրատի քայքայման ցածր ջերմաստիճանով: Desulphurization processes of copper and molybdenum sulfides (Cu2S and MoS2) in the presence of inorganic oxidizers–potassium and ammonium nitrate using differential-thermal analysis method (DTA) have been studied. It has been shown that desulphurization processes of Cu2S and MoS2 in the presence of potassium nitrate are exothermal and as reaction products besides copper and molybdenum oxides, only the soluble potassium sulphate formed. It was revealed that under the studied interval of heating rates (from 2.5 to 20 o C/min) ammonium nitrate is not able to carry out desulphurization processes of Cu2S and MoS2 due to its low decomposition temperature.
Keywords: Physical Chemistry