Простой путь синтеза ацетиленовых хлормеркуропроизводных - Ж. А. Чобанян; К. В. Балян; А. Л. Петросян; Н. Г. Обосян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Исследовано взаимодействие терминальных ацетиленовых соединений с ацетатом ртути в метаноле. Обсуждена возможность образования хлормеркуропроизводных алкинов через ртутьсодержащую частицу ониевого типа, которая выбросом уксусной кислоты стабилизируется в алкинилмеркуроацетаты, выделенные в виде меркурохлоридов. Образование алкинилмеркуроацетатов и соответствуюших хлоридов возможно и из диалкинилпроизводных ртути, расщепляющихся в присутствии ледяной уксусной кислоты ацетатом ртути. Ուսումնասիրվել է ծայրային ացետիլենային խումբ պարունակող միացությունների ռեակցիան սնդիկի ացետատի հետ մեթանոլում: Առաջարկվել է քլորսնդիկային ածանցյալների ստացման մատչելի եղանակ: Այն ներկայացնում է օնիումային տիպի սնդիկ պարունակող միջանկյալ մասնիկի ստացում, որը կայունանում է քացախաթթվի պոկմամբ՝ հանգեցնելով ալկինիլսնդիկացետատների, որոնք առանձնացվել և բնութագրվել են համապատասխան քլորիդների տեսքով: Ալկինիլսնդիկացետատներ հնարավոր է ստանալ նաև սնդիկի դիալկինիլածանցյալներից: Whereas a large volume of experimental data has been accumulated on the methoxymercuration of olefins, the reactions of acetylenes have been reported in only a few cases and data of terminal acetylenes are absent. We report on investigation of the reaction of some terminal alkynes with mercuric acetate in methanol as solvent. The formation of acetylene chlormercuric derivatives is in agreement with either of generation of onium intermediate with elimination of acetic acid and formation of alkynylmercuroacetates or from mercury dialkynyl derivatives in the presence of ice acetic acid by Hg(OAc)2. The mercurated chlorides and acetates were isolated and characterized by NMR, IR and MS spectral data.
Keywords: Chemistry; Organic Chemistry