Получение малощелочного высокодисперсного корунда из глиноземной пыли - А. А. Ханамирова; Л. П. Апресян; А. Р. Адимосян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Исследован состав глиноземной пыли, улавливаемой рукавными фильтрами силосных башен алюминиевого завода. Обосновано предположение, что такая пыль является продуктом механической активации технического глинозема и принципиально отличается от пыли, улавливаемой электрофильтрами печей кальцинации глинозема. Разработан способ переработки глиноземной пыли на высокодисперсный неагрегированный корунд. Ուսումնասիրված է ալյումինի գործարանի սիլոսային աշտարակի թևքային ֆիլտրերով հավաքված արզնահողային փոշու բաղադրությունը: Հիմնավորված է այն ենթադրությունը, որ այսպիսի փոշին հանդիսանում է տեխնիկական արզնահողի մեխանիկական ակտիվացման արգասիք և էապես տարբերվում է արզնահողի կալցինացման վառարանի էլեկտրաֆիլտրերի հավաքած արզնահողային փոշուց: Մշակված է արզնահողային փոշու վերամշակման եղանակը, որի արդյունքում ստացվում է գերդիսպերս ոչ ագրեգացված սակավահիմնային կորունդ, որն էլ հեռանկարային է կորունդային խեցեղենի և ողորկող փոշիների ստացման համար: The composition of alumina dust catched by the silo towers bag filters of the alumina factory has been investigated. The supposition that such dust is the product obtained by the mechanical activation of technical alumina and on principle differs from the aluminum dust catched by the electrical filters of the calcinations stoves has been based. The method of the alumina dust processing has been worked out which allows to obtain the non aggregated low-alkali high-dispersity corundum that is perspective and can be utilized for the production of corundum ceramics and polishing powders.
Keywords: Inorganic Chemistry